Sapte pasi pentru obtinerea unor puieti de crap koi de calitate

1. Stabilirea sexului – examinarea formei, a inotatoarelor pectorale si a operculelor

Femelele, în special în sezonul formarii icrelor, sunt mult mai rotunjite decât peştii de sex masculin, care tind să fie mai subţiri.

Înotătoarele pectorale ale  masculilor in general sunt mai mari si mai rigide.

Totodata in sezonul de împerechere peştii de sex masculin pot prezenta broboane pe oprecule.

Pentru a-i verifica, reproducatorii se pescuiesc unul cate unul si se verifica existenta icrelor, respectiv a laptilor, aplicandu-se o presiune usoara de-a lungul partii inferioare a abdomenului spre orificiul anal. Masculii vor prezenta lapti, iar femelele icre. Această operaţiune se efectueaza cu mare grijă, astfel încât să nu rănească peştele.

2. Împerecherea – o familie reproducatoare este compusa in general din o femela si doi masculi

Se aleg exemplare mature din punct de vedere sexual, adica avand varsta minima de 3-4 ani, bine dezvoltate, sanatoase de marimi apropiate.

Dca doriti sa pastrati linia/varietatea, imperecheati exemplare din aceeasi varietate, cu patern de culoare apropiat.

Este de stiut ca genele masculine tind să fie dominante în orice asociere.

Odată ce aţi găsit o familie care dă produsi bun – păstraţi-o.


3. Pregătirea pentru depunere

Ideal este sa separati masculii de femele cu cateva saptamani înainte de depunere.

Pregatiti un bazin lipsit de poluare, in suprafata de  10-20 m.p. cu 0,5-1 metru adâncime, sau utilizaţi o viviera de depunere a icrelor în iazul existent. Pe cat posibil nu hraniti femelele in ultimele doua zile înaintea depunerii.

Nu uitati sa pregătiţi hrana necesara predezvoltarii/cresterii puietului prin imprastierea de gunoi de grajd feremntat, sau populati cu infuzori şi daphnia, hrana de care alevinii vor avea nevoie in primele zile.
4. Depunerea icrelor

Cand temperatura apei ajunge la 17-18 grade C (sfarsitul lui mai – inceputul lui iunie) mutati reproducatorii in bazinul sau viviera deja pregatite. Asigurati o aerare corespunzatoare si un mediu potrivit pentru depunere (vegetatie sau perii/franghii). De obicei  depunerea are loc in etape, in urmatoarele 1 – 3 zile. Aceasta are loc in mod frecvent noaptea spre dimineata.

Dupa depunere mutati reproducatorii pentru a preveni ca acestia sa consume din icre sau alevini. Eliminati si tineti la distanta eventualii prădători, cum ar fi melci, mormoloci, broaste, pasari, etc.

5. Manipularea puietilor

Dupa 10-20 de zile se poate incepe mutarea cu grija a puietilor in bazine de crestere, incepand cu cei mai mari, avand grija la adaptare in caz de diferente de temperatura. Se pot transporta cu saci de plastic sau cu un minciog fin.

Bazinele de crestere au nevoie de o filtrare corespunzatoare si de protectie impotriva pradatorilor.

6. Sortarea

Cu ocazia mutarii se poate incepe sortarea puietilor, tinand cont de varietati, conformatie si patern de culoare, diformitati, eliminandu-se toti cei care nu corespund standardelor.

De exemplu:

–          Utsuri şi Showa ar trebui să producă puieti negri insa veti avea si albi si rosii care nu vor deveni produsi de calitate.

–          Din Kohaku si Sanke puietii vor iesi fie portocalii, fie alb cu portocaliu. Orice alb pur sau negru ar trebui să fie indepartati.

Opreatiunea de sortare se va repeta dupa cateva saptamani.

Este important sa renuntati la produsii necorespunzatori pentru a creea spatiu si conditii optime de dezvoltare produsilor de calitate, acestia reprezentatnd cam 15-20% din total

7. Hrănirea

Alevinii si puietii au nevoie de o cantitate mare de alimente vii, naturale, pentru a se asigura o creastere rapida. Desigur, hrana naturala se va completa cu furaje starter de calitate, evitandu-se orice acumulare de amoniac sau nitriti in bazin.
Daca hranirea este corespunzatoare, in luna octombrie tinerii crapi koi ar trebui sa aiba 8-11 cm lungime si o greutate de 35-45 g.

Factorii care influenteaza rata de creştere sunt: temperatura si calitatea apei, cantitatea si calitatea hranei, densitatea si soiul peştelui.
Din păcate, peştii comuni cresc cel mai rapid, iar cei cu potential valoric mai lent.

Anunțuri