Un giuvaier este cu atat mai valoros cu cat este mai rar; de asemenea crapii koi au valoare intrucat este foarte greu sa gasesti doi la fel.

1. Kohaku. (nemetalic)
Culoarea de baza este alb, cu un model de culoare roşie.
Aceasta este cea mai populara varietate, puritatea fiind reprezentata de alb, iar forta si frumusetea fiind date de intensitatea modelelor roşii. Marginile marcajelor roşii să fie clare şi bine definite, in contrast cu fondul alb imaculat.

2. Taisho Sanke (nemetalic) numită Sanke
Este alb cu un model de culoare roşie suprapus pe marcaj negru. Desavarsirea frumuseţii este conferita de poziţionarea Sumi.

3. Showa Sanshoku (nemetalic) sau Showa
Negru cu modele roşii şi albe. Ca şi la Sanke, Sumi este baza pentru aprecierea sa. Sumi ar trebui să constituie un fond puternic in contrast cu marcajele albe şi roşii. Toate cele trei culori trebuie să fie prezente în faţă, cel mai de preferinţă pe nas.

4. Utsuri Mono (nemetalic)
Negru cu model alb, roşu sau galben-auriu. Numele înseamnă literal „reflectii” sau „cel care reflectă”. Acest soi are trei marcaje de culori diferite, alb, roşu şi galben (mai rar), accentuate de negru, care iese de sub alte culori, pentru a crea un model sugestiv de reflecţie de culoare pe un fond negru.

5. Bekko (nemetalic)
Baza de culoare albă, galbena sau rosie cu suprapunerea modelului negru. Modelul trebuie sa fie simplu, negrul ruland în jos pe spate, pe fundalul de culoare. Este similar cu Utsuri. Un model bun ar trebui să aibă un echilibru de pete negre, dar nici unul pe cap. Bekko galben este mai rar.

6. Asagi şi Shusui (nemetalic)
Asagi este albastru reticulat pe partea de sus, cu portocaliu sau roşu de-a lungul corpului si in partea de jos. Shusui este o versiune a lui Asagi cu randuri de solzi mai mari.
Asagi este una dintre cele mai vechi varietati şi a fost baza pentru mai multe specii ulterioare.
Shusui este o încrucişare între un Doitsugoi şi Asagi. Un Shusui de bună calitate trebuie să aibă o aliniere corectă a solzilor mari albastru inchis in lungul spatelui. Sa nu aiba roşu pe nas, in zona ochilor, la bazele de aripioare şi nici pe abdomen.

7. Koromo (nemetalic) – O combinaţie de Kohaku şi Asagi.
Un model albăstrui reticulat sau argintiu peste un model Kohaku. Sensul literal este „imbracat”. Are o bază de alb pur, cu reticuli Asagi în zonele cu model roşu.

8. Kawarimono (nemetalic) – O grupare colectivă de Koi care nu se potrivesc cu uşurinţă în nici un alt grup, cum ar fi negru, sau Karasugoi. Varietati care concureaza una împotriva celeilalte.

9. Hikarimono (metalic) – Ogon
O singură culoare, platină, galben sau portocaliu. Ele pot avea o suprapunere Matsuba.
Culoarea trebuie să fie de aceeaşi nuanţă de la cap la coadă şi până la aripioare. Pe Ogon sunt de dorit aripioare mari, deoarece acestea compenseaza culoarea unica a corpului.

10. Hikarimoyo-mono (metalic)
Aceasta varietate include toate varietatile cu o culoare metalica lucioasa si una nemetalica, cu excepţia Hikari-muji şi Hikari utsuri. Caracteristici preferate sunt kikiari puternice, urmate de modele îndrăzneţe. Modelele de culoare ar trebui să fie bine echilibrate pe tot corpul.

11. Hikari Utsuri (metalice)
Combinatii de doua culori metalice. Marcajele sunt similare cu cele de Sanshoku Showa şi Utsurimono. Sunt apreciate intensitatea de Hikari si tonul adânc de auriu şi negru.

12. Kinginrin (strălucitor)
Nu este la fel de metalic. Solzii pot fi aurii luciosi sau argintii.
Lucirile albe sunt numite „ginrin”; daca lucirile apar in marcaje roşii sunt denumite „kinrin”.

13. Tancho
Peste alb laptos cu pata roşie plasata în centrul capului. Poate include Koi din Kohaku, Sanke, Showa şi orice alta varietate care are pata rotundă roşie pe cap şi nu are roşu în altă parte a corpului.

14. Doitsu – o rasa aparte
Linia Doitsu nu inseamna koi crescut în Germania, ci mai degrabă încrucişarea cu linia importata in Germania în timpul epocii Meija.
Poate avea cate o singură linie de solzi pe fiecare parte la baza înotătoarei dorsale, sau linii de solzi mari pe lateralele corpului.

Ca Doitsu se accepta aproape toate varietatile de Nishikigoi, dar să posede caracteristicile liniei originale. Conturul marcajelor este bine definit in zona fara solzi.

15. Goshiki – predomina negru, cu pete de rosu, alb, maro şi albastru

Anunțuri